De eerste schooldag van je kind: alles wat je moet weten voor een zachte start.
Aug 19, 2024
De eerste schooldag van je kind: alles wat je moet weten voor een zachte start.
De zomer is voor veel gezinnen een tijd van ontspanning, avontuur en samen zijn. De schoolvakantie biedt de kans om even op adem te komen, nieuwe herinneringen te maken en te genieten van de eenvoudige momenten. Maar nu het einde van de vakantie in zicht komt, kunnen de voorbereidingen voor de overgang naar school voor zowel jou als je kind een bron van bezorgdheid en spanning zijn. Dit moment kan emotioneel beladen zijn en je vraagt je misschien af hoe je de overgang terug naar school op een zachte en verbindende manier kan maken.
Als mama voel je vaak de druk om alles perfect te regelen, maar vergeet niet dat dit ook een kans is om je kind te laten zien hoe ze met verandering om kunnen gaan. Neem deze verantwoordelijkheid niet te zwaar en betrek je kind erin.
Je kan samen met je kind deze stap zetten, op een manier die hen helpt zich veilig, begrepen en voorbereid te voelen.
Ik geef je graag enkele handvaten mee die je kunnen helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, met aandacht voor de emotionele en praktische behoeften van jullie beiden.
ღ Start met een positieve mindset
Begin met het creëren van een positieve sfeer rondom de schoolstart. Praat met je kind over de leuke aspecten van school, zoals het ontmoeten van nieuwe vrienden, het ontdekken van nieuwe dingen en het plezier in de klas. Laat je enthousiasme en positieve verwachtingen doorschijnen, zodat je kind deze positieve gevoelens kan overnemen.
ღ Neem de tijd voor gesprekken
Voer regelmatig gesprekken met je kind over de terugkeer naar school. Dit biedt hen de kans om hun gevoelens en eventuele angsten te uiten. Luister aandachtig en valideer hun gevoelens. Bijvoorbeeld, als ze zich zorgen maken over hun nieuwe juf of meester, erken dan hun angst en bied geruststelling. Spreek vertrouwen uit richting je kind en normaliseer de situatie:
“In het begin is het even wennen, maar dat gevoel is normaal bij nieuwe situaties. Het zal steeds iets beter gaan als je meer kinderen leert kennen”. Het kan waardevol zijn om een eigen voorbeeld te vertellen van iets wat jij spannend vindt.
ღ Herstel routine geleidelijk
Begin een paar weken voor de schoolstart met het herstellen van de dagelijkse routine. Pas bedtijd en opsta-tijden aan om weer in het ritme van school te komen. Dit helpt je kind om zich weer aan te passen aan de structuur van school en vermindert de schok van een abrupt verandering. Schat in wat voor jouw kind werkt. Het ene kind vindt het fijn om een week op voorhand een aftelkalender te gebruiken, terwijl een ander kind hier net onrustig van wordt. Vindt je kind dit fijn? Stuur me gerust een mailtje voor een aftelkalender, zo hoef je hem zelf niet meer in elkaar te knutselen.
ღ Betrek je kind bij de voorbereidingen
Laat je kind helpen bij het voorbereiden van schoolspullen, zoals het maken van hun boekentas. Welke brooddoos, koekendoos en fruitdoos? Welk fruit en koek gaan we de eerste dag meenemen? Wat wil je graag op je boterham? Dit geeft hen een gevoel van controle en autonomie bij de veranderingen die komen gaan. Daarnaast is het ook heel fijn en verbindend om dit samen te doen.
ღ Creëer een aangename afscheidsroutine
Wanneer je kind angstig of verdrietig is, kan hij niet meer helder nadenken. Neem dus zelf de leiding bij het afscheid en geef niet teveel keuzes. Ontwikkel een afscheidsroutine die geruststellend en kort is. Dit kan een speciale knuffel, een high five of een persoonlijk ritueel zijn dat jullie samen hebben bedacht. Een consistente en liefdevolle manier van afscheid nemen helpt om het moment van vertrek gemakkelijker te maken voor jullie beiden. Ondertitel wat jullie doen: “We lopen nu naar binnen tot we bij de juf/meester zijn. Daar geef ik je een laatste knuffel en dan zwaaien we nog even bij het raam”
ღ Blijf verbonden met je kind
Na school is het belangrijk om quality time met je kind door te brengen en hun ervaringen te bespreken. Vraag niet alleen hoe hun dag was, maar laat ze ook praten over wat ze geleerd hebben en hoe ze zich voelden. Dit versterkt de band en zorgt ervoor dat je kind zich ondersteund en begrepen voelt. Het ene kind zal honderduit vertellen, terwijl het andere kind daar minder behoefte aan heeft. Bij veel kinderen komt er bij aanvang weinig uit. In een volgende blog geef ik je mee welke vragen je kan stellen in plaats van ‘Hoe was het op school’. Geef je kind vooral de tijd om alles te verwerken en maak ruimte voor emotie’s en prikkelbaar gedrag om te ontladen.
ღ Zorg voor jezelf
Vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen in deze drukke periode. Een goede balans tussen de behoeften van je kind en jezelf helpt om de overgang rustiger en aangenamer te maken voor iedereen. Maak tijd voor ontspanning en wees mild voor jezelf. Ga hiermee aan de slag op een laagdrempelige manier met Happy Mommy Mindset.
De overgang van vakantie naar school kan uitdagend zijn. Door samen met je kind deze nieuwe fase te omarmen en hen de liefdevolle steun te geven die ze nodig hebben, zorg je ervoor dat ze met vertrouwen en plezier aan hun schooljaar beginnen. Vergeet niet: ook al kan deze overgang moeilijk zijn, het biedt ook kansen voor groei en verbinding binnen jullie gezin.
Ga je graag aan de slag met de aftelkalender? Stuur me even een DM of mail me [email protected] dan bezorg ik jou een pdf dat je kan afdrukken om thuis te gebruiken.